Ετικέτες

Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Αντάρτες διηγούνται γεγονότα από το 1944.

Οι αντάρτικες αντιστασιακές οργανώσεις του Ε.Λ.Α.Σ (Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός) με αρχηγό τον Καπετάνιο Άρη Βελουχιώτη που ήταν στρατιωτικό σκέλος του ΕΑΜ (Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο), Ε.Δ.Ε.Σ. (Εθνικός Δημοκρατικός Ελληνικός Σύνδεσμος) με αρχηγό τον Στρατηγό Ναπολέων Ζέρβα, Ε.Ο.Ε.Α. (Εθνικές Ομάδες Ελλήνων Ανταρτών) που ήταν στρατιωτικό σκέλος του Ε.Δ.Ε.Σ., ο Ιερός Λόχος (Ειδικές Δυνάμεις Ελληνικού Στρατού Μέσης Ανατολής) που αποτελούνταν μόνο από Έλληνες αξιωματικούς με διοικητή τον Συνταγματάρχη Πεζικού Χριστόδουλο Τσιγάντες, τα Τάγματα Ασφαλείας, το Βουλγάρικο τμήμα των Κομιτατζήδων και ο ρόλος των Άγγλων, Αμερικάνων και Ρώσων στο αντάρτικο και την έκβαση του απελευθερωτικού αγώνα.  




Οι αντάρτες Καπετάνιοι και οι μάχες που έδωσαν με τον εχθρό σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας με σκοπό τον αγώνα απελευθέρωσης από τον γερμανικό ζυγό. Καπετάνιοι με ψευδώνυμα όπως ο Ήφαιστος, Νέστωρας, Αρώνης, Κατσώνης, Πέτρος, Ωρίων, Αστραπόγιαννος κτλ. Διηγούνται στην κάμερα της εμπειρίες τους, τις συνθήκες, τα σχέδια, την στρατηγική και τα γεγονότα του αγώνα με ακριβείς ημερομηνίες και τοποθεσίες  που έλαβε μέρος ο αντάρτικος πόλεμος για την καταστροφή των γερμανικών ταγμάτων.


Σημαντικές μάχες δόθηκαν σε τοποθεσίες όπως η Οροσειρά Παρνασσού, Άμφισσα, Λαμία, Αγρίνιο, Καρούτες, Παραμυθιά, Πάργα, Μενίνα, Άγιοι Θεόδωροι, Πρέβεζα, Αρχάγγελος, Σινώπη, Αθήνα, Έδεσσα, Πλαταμώνας, Βουρλιάς, Τρίπολη, Σπάρτη κτλ. με επιτυχία και πολλά θύματα από την πλευρά των Γερμανών αλλά και των ανταρτών.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου