Ετικέτες

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020

Απόσπασμα από το κείμενο: Σλίμαν.

«έβγαλα τον θησαυρό στην Τροία με ένα μεγάλο μαχαίρι». 


Ασημένια και χάλκινα βάζα, μπρούτζινα όπλα, περίτεχνα χρυσά κοσμήματα. Ήταν ο θησαυρός του Πριάμου και τα κοσμήματα της ωραίας Ελένης. Έβγαλε λαθραία τους θησαυρούς από την Τουρκία. Μετά κατευθύνθηκε προς την Πελοπόννησο, τις Μυκήνες σε έναν λόφο όχι μακριά από το Αιγαίο Πέλαγος. Κοντά στις σημερινές πόλεις της Κορίνθου, του Ναυπλίου, Τρίπολης, Άργους, Πάτρας.  Διψασμένος για χρυσάφι ο Σλίμαν άρχισε να σκάβει. 

Ερρίκος Σλήμαν

Σταδιακά αποκάλυψε μια σειρά βασιλικών τάφων που ήταν γεμάτη με θησαυρούς και σκελετούς στολισμένους με χρυσό. Νόμισε ότι ανακάλυψε την χρυσή νεκρική μάσκα του Αγαμέμνονα, αλλά τελικά δεν ήταν αυτή. Με την ανακάλυψη των Μυκηνών ο Σλίμαν έγινε διάσημος και κέρδισε τον σεβασμό αρκετών επικριτών του. Εκείνη τηνπερίοδο έμενε στην Αθήνα αλλά ταξίδευε και σε άλλες πόλεις όπως την Θεσσαλονίκη και την Λάρισα. Αποφάσισε να γυρίσει στην Τροία και να συνεχίσει την ανακάλυψή του. Εκεί διαπίστωσε ότι κατά τις προηγούμενες ανασκαφές του είχε καταστρέψει κατά λάθος μεγάλο μέρος της αρχαίας πόλης με αποτέλεσμα να χαθούν πολλοί θησαυροί της. Αυτό το λάθος του κόστισε πολύ. 

Άρθουρ Έβανς

Εμπνευσμένος από τον Σλίμαν, ο Άρθουρ Έβανς βρέθηκε στην Κρήτη κοντά στο Ηράκλειο και τα Χανιά για να εξερευνήσει τον τόπο και να έρθει πιο κοντά στον Μινωικό πολιτισμό. Εκεί σε έναν λόφο ο κόσμος έβρισκε πιθάρια. Έσκαψε και βρήκε σκεύη με χαραγμένα κείμενα στην Γραμμική Ά και ΄Β. Όμως υπήρχαν ακόμα πιο εκπληκτικοί θησαυροί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου